Pengar i bröllopspresent – Hur mycket ska man ge?

Ibland anger bröllopsparet på inbjudan att de önskar sig pengar i bröllopspresent istället för ett pryl. Många tycker det är svårt att veta hur mycket pengar som är rimligt att ge i bröllopspresent. Det finns inget rätt eller fel och du måste såklart utgå från dina egna ekonomiska förutsättningar, precis som alltid när du köper present. Vi vill ändå göra det lite lättare för dig och kommer därför här att ge dig tips på hur du kan tänka när du ska ge pengar i bröllopspresent.

pengar bröllopspresent

Hur mycket pengar ska man ge i bröllopspresent?

Det är inte helt ovanligt att önska sig pengar i bröllopspresent. Vanligast är att pengarna ska gå till den kommande bröllopsresan. Men det kan även handla om att det nygifta paret har köpt ett hus som måste renoveras eller liknande. Oavsett anledning väljer de flesta att ge pengar i bröllopspresent om det är brudparets önskan.

Frågan många ställer sig då är hur mycket pengar ger man i bröllopspresent? Svaret på den frågan är inte helt enkel. Två faktorer du bör ta hänsyn till är:

  • Vilka är dina ekonomiska förutsättningar?
  • Hur nära står du brudparet?

Ekonomiska förutsättningar

Du måste förstå alltid utgå från dina egna ekonomiska förutsättningar. Det blir orimligt att ge en summa pengar i bröllopspresent som du egentligen inte har råd med enbart för att inte känna dåligt samvete mot brudparet. Det är sällan brudparen blir besvikna på presenterna eller ställer några krav. De allra flesta blir glada enbart över att du är där och firar deras stora dag med dem.

Relation till brudparet

Vilken relation du har till brudparet kan också avgöra hur mycket pengar du ger i bröllopspresent. Är det exempelvis ett syskon till dig som gifter sig brukar de flesta vilja ge en större summa än om det är en kollega eller en gammal studiekamrat. Men det är värt att tänka på att du och brudparet har uppenbarligen en så pass nära relation att de har valt att bjuda in dig på bröllopet.

Så kan du tänka när du ska ge pengar i bröllopspresent

En riktlinje på hur stor summa pengar du ska ge i bröllopspresent kan vara att fungera på hur mycket pengar du hade spenderat om du skulle köpa en pryl i bröllopspresent till brudparet. Hade du kunnat tänka dig att ge bort något som kostar cirka 400 kronor, så är kanske samma summa rimlig även om du ska ge bort pengar i bröllopspresent.

Ge pengar anonymt

En del tycker att det känns jobbigt att ge bort pengar i bröllopspresent eftersom det blir så tydligt hur mycket du har valt att spendera på bröllopspresenten. När du ger bort en sak är det ingen som vet exakt hur mycket den kostade. Men försök att inte tänka på det utan kom ihåg att brudparet kommer troligen bli glad för alla bröllopspresent pengar till resa de kan få ihop. Även så lite som 50 kronor kommer troligen göra dem mer glada än att de får en pryl som de ändå inte har nytta eller glädje av.

Däremot är det inte ovanligt att brudparet redan har tänkt på det här problemet. Och det kan även vara så att de inte ens vill veta hur mycket pengar varje gäst har gett dem. Därför väljer många brudpar att be om insättningar till någon annans bankkonto, vanligtvis toastmastern.

Hur ger man pengar i bröllopspresent?

När du väl har bestämt hur mycket pengar du ska ge i bröllopspresent behöver du tänka på hur du ska ge pengarna. I de allra flesta fall har brudparet redan informerat om detta i inbjudan så att du ska slippa fundera på det. Idag är det vanligt att ge pengar i bröllopspresent med Swish. De flesta använder Swish och det är ett smidigt sätt att föra över pengar. Men det är inte heller helt ovanligt att brudparet önskar bröllopspresent pengar på ett konto. En del väljer nämligen att öppna ett nytt konto som är specifikt skapat just för detta ändamål.

Det är väldigt sällan brudparen vill ha kontanter i ett kuvert och är något du bör undvika att ge om inte brudparet specifikt har frågat om det. Idag är det svårt att sätta in stora summor kontanter på kontot om du inte kan bevisa var pengarna kommer ifrån. Vilket kan leda till problem för brudparet.

Kom inte tomhänt till bröllopet

Har brudparet önskat sig pengar i bröllopspresent kommer de självklart inte förvänta sig att du även tar med dig något annat till bröllopsfesten. Däremot är det väldigt få som tycker det känns bekvämt att komma helt tomhänt till ett bröllop. Ett roligt sätt att ge pengar i bröllopspresent kan vara att lämna ett kort med en fin hälsning på. Är du riktigt kreativ kan du skriva ett rim om att ge pengar i bröllopspresent på kortet.

Är det girigt att önska pengar i bröllopspresent?

En del tycker att det inte är lämpligt av brudpar att önska sig pengar till resa i bröllopspresent. Det kan till och med anses vara girigt. Men vi skulle säga att det är ett förlegat tankesätt av många anledningar. Traditionen med bröllopspresent kommer från att tidigare flyttade man vanligtvis ihop först när man gifte sig och behövde då saker till det nya hemmet. Idag bor de allra flesta redan ihop och har redan hett helt hem. Därför är det inte alls ovanligt att hälften av alla prylar ett brudpar får i bröllopspresent är saker de inte ens behöver, som enbart blir liggandes. Något som är slöseri med dina pengar men ändå med jordens resurser.

Det kan vara bra att komma ihåg att du ger inte bort en present för att du ska kunna känna dig nöjd. Utan en present ska alltid ges med mottagaren i åtanke. Om det är pengar till en resa eller annat brudparet har önskat sig i bröllopspresent är det trevligt att lyssna på deras önskan.