Tips på morgongåva till brud & brudgum

Morgongåva är en tradition som inte är riktigt lika stark numera som det var tidigare. Men många tycker fortfarande om att hålla traditionen vid liv och ge bort en morgongåva dagen efter bröllopet.

Tidigare var morgongåvan ofta något mycket stort och värdefullt, som ett hus eller en åker. Det ansågs i princip vara brudens försäkring i fall att mannan skulle dö före henne eller välja att lämna henne.

Idag har morgongåvan ingen större funktion, förutom att det är trevligt och minnesvärt. De flesta ger bort något litet och det är inte ovanligt att både mannan och kvinnan ger en morgongåva till varandra. Har du svårt att komma på vad du ska ge som morgongåva? Här får du några bra tips!

morgongåva bröllop

Morgongåva till henne – Tips på gåvor till bruden

Vanligtvis brukar bruden få något fint av sin nyblivna man dagen efter bröllopet. Det behöver inte vara något dyrt, men ska förslagsvis vara något som hon kan ha kvar som ett minne från bröllopet och bröllopsnatten.

1. Smycken

Örhängen

I samarbete med PriceRunner

Den allra vanligaste morgongåvan till henne brukar vara ett smycke. Det kan vara ett halsband, armband eller örhängen. Det behöver inte vara dyrt, men gärna något lite finare och av bra kvalitet.

2. Ljusstake

Ljusstake

I samarbete med PriceRunner

Nu bor de flesta bröllopspar tillsammans redan innan bröllopet. Men det kan ändå vara fint att ge något till det gemensamma hemmet till sin nyblivna fru. En fin ljusstake gillar de flesta.

3. Handväska

Handväska

I samarbete med PriceRunner

Så gott som alla kvinnor gillar handväskor och att bli överraskad med en fin sådan av sin man dagen efter bröllopet kommer garanterat att göra bruden glad. Har du råd kan du satsa på en designerväska.

4. Fina underkläder

underkläder

De flesta nyblivna fruar tycker om att få fina underkläder av sin man. Så överraska bruden med något fint hon kan ha på sig under kläderna. Något ni båda kommer att få njuta av.

5. Vinglas

Vitvinsglas

Två dina vinglas kan vara den perfekta morgongåvan. Glasen får gärna vara ingraverade med era namn och bröllopsdatum. Ni kan då ta fram dem varje bröllopsdag och skåla tillsammans med.

6. Parfym

Escada

Överraska din älskling med hennes älsklingsparfym, eller en helt ny parfym som du tror att hon kommer hon kommer att gilla. En trevlig morgongåva som faktiskt är något som också kommer till användning, och är både praktiskt och mysig.

Morgongåva till honom – Tips på gåvor till brudgummen

Enligt traditionen var det endast bruden som fick en morgongåva. Men idag är det vanligt att bruden även ger en liten morgongåva till brudgummen. Precis som till bruden är det oftast något litet som kan påminna honom om bröllopet även i framtiden.

1. Slips

Slips

Om brudgummen brukar använda slips kan det vara en bra present att köpa. En lite finare slips som din nyblivna man kan ta fram vid särskilda tillfällen. Kanske när ni firar er bröllopsdag varje år under lång tid framöver förhoppningsvis.

2. Smart watch

Apple watch

Du kan såklart ge bort ett snyggt traditionellt armbandsur, men idag uppskattar troligtvis de flesta män en smart watch ännu mer. Med den kan han ha koll på de mesta och även se notiser när du skriver till han.

3. Multiverktyg

Multiverktyg

Tycker din nyblivna man om att vara ute i naturen? Då kan du ge honom ett multiverktyg eller en så klass swiss armyknife i morgongåva. Det finns även modeller man har mer användning av i hemmet än ute.

4. TV-spel

Zelda

Ge brudgummen ett TV-spel i morgongåva för att visa att du förväntar dig inte att han ska sluta upp med sitt intresse att spela bara för att ni har gift er. Kanske finns det något nytt spel han har suktat efter ett tag?

5. Verktyg

Verktyg

Har du gift dig med en händig man? Då kan du fylla på hans verktygsförråd med något han saknar. Förhoppningsvis är det här även någonting du kommer a nytt av när han fixar och lagar i ert gemensamma hem.

6. Underkläder

Boxer

Det är inte enbart kvinnor som uppskattar att få underkläder, utan även de flesta män gör det. Köp ett par riktigt snygga kalsonger till brudgummen, då har även du något snyggt att titta på när han byter om där hemma i sovrummet.

Vad är en morgongåva?

För en del kanske ordet morgongåva inte ens är bekant och andra kanske tror att det är en utdöd tradition. Traditionen är gammal och en morgongåva till bruden av det syftet som fanns tidigare brukar inte längre ges. Tidigare var det endast bruden som fick en morgongåva av brudgummen. Värdet på presenten var alltid i proportion till hur stor mannens rikedom var. Eftersom mannen försörjde kvinnan var den här gåvan som slags försäkring till henne om mannen skulle dö före henne eller om han av någon anledning valde att lämna henne. Kvinnan skulle då ha möjlighet att försörja sig själv tack vare gåvan, som ansågs vara hennes enskilda egendom.

Morgongåva i modern tid

I moderna samhället är det få som förväntar sig att mannen ska försörja kvinnan och därför finns det syftet med morgongåvan inte längre kvar. Men många tycker fortfarande att det är mysigt att ge sin nyblivna maka eller make en present när man vaknar på morgonen efter bröllopsnatten. Morgongåvan har alltså inte längre något syfte än att det är en trevlig tradition.

Idag är vanligtvis morgongåvan något mindre och speciellt smycken är vanligt att ge till bruden.

Upplevelse i morgongåva

Har du svårt att komma på en sak att ge bort till din partner som morgongåva kan du istället ge bort en upplevelse. Idag är det många par som väljer att lägga sina pengar på upplevelser snarare än prylar. Just när det kommer till morgongåva kan det vara trevligt att ge bort en gemensam upplevelse. Exakt vad för upplevelse beror helt på hur äventyrliga ni är, men det kan vara alltifrån en musikalupplevelse till att hoppa fallskärm.

Har ni en bröllopsresa planerad i närtid kan det vara en gemensam upplevelse ni gör på destination. Kanske en romantisk utflykt, ett besök på ett SPA eller liknande.

En gemensam upplevelse är en morgongåva som passar lika bra till bruden som till brudgummen.

Morgongåva som ett minne

Många tycker också om att ge någon slags minnesgåva som present dagen efter bröllopet. Det kan vara en fin inramad bild på er två med datum för bröllopet eller en pryl som har någon gemensam betydelse för er. Du kan också ge bort något som ni kan minnas er bröllopsdag med. Exempelvis två fina glas som ni kan skåla med när ni firar en 20:e bröllopsdag långt fram i tiden.

Vanliga frågor och svar

Vad ska man ge i morgongåva?

Det finns inga regler för vad man ska ge i morgongåva. Men idag ger de flesta något lite mindre, men fint till din partner. Det är vanligt att ge bort ett smycke eller kanske en gemensam upplevelse. Morgongåvan behöver inte ha ett stort ekonomiskt värde utan snarare vara ett minne från bröllopsnatten.

Vad innebär en morgongåva?

En morgongåva är en liten present som man ger till sin nyblivna maka eller make på morgonen dagen efter bröllopet. Tidigare gav brudgummen bruden en morgongåva som fungera som hennes försäkring om något skulle hända mannen. Idag är det vanligt att både bruden och brudgummen ger varandra en liten present. Den har inget syfte förutom att det är en trevlig och romantiskt gest.

När ger man morgongåvan?

Morgongåvan brukar man ge till sin partner när man har vaknat på morgonen efter bröllopsnatten. Kanske har ni spenderat natten på ett hotellrum och väljer att beställa room service till frukost. Då passar det utmärkt att ge gåvan när ni ligger kvar i sängen och äter er första frukost som äkta makar.