Förlovningspresent tips 2024

När ett kärlekspar meddelar att de har förlovat sig är det vanligt att nära och kära brukar vilja ge dem en present för att fira detta lyckliga ögonblick. En förlovning innebär traditionellt att ett bröllop kommer att ske inom den närmsta framtiden, även om det idag inte är ett måste.

När man ger bort en förlovningspresent brukar det vara något som är både till den blivande bruden och den blivande brudgummen. Det bör alltså vara en gemensam present till paret. En förlovningspresent ersätter inte en bröllopspresent, utan är något som ges just vid förlovningen. Därför är den oftast lite mindre och billigare än bröllopspresenten.

Rea hos Cervera.se

9 tips på uppskattade förlovningspresenter

En förlovningspresent brukar inte vara lika stor och kostsam som en bröllopspresent men bör ändå vara något fint. Det finns många olika saker du kan ge i förlovningspresent och vi kommer här att ge dig nio tips på saker som brukar uppskattas.

Lägst pris & lagerstatus i samarbete med PriceRunner

1. Champagneglas

Champagneglas

Två champagneglas, gärna med parets namn ingraverat är en bra förlovningspresent. Då kan paret skåla med sina två glas den dagen de väl gifter sig.

2. Porslinstallrikar

Tallrik

20 årig bröllopsdag kallas för porslinsbröllop så vad passar bättre än att ge bort just porslin? En uppsättning porslinstallrikar av finare modell blir en mycket uppskattad present. Eller varför inte satsa på en hel porslinsservis som ni kan använda vid festligare tillfällen?

3. Matchande kaffekoppar

Matchande kaffekopp

Matchande kaffekoppar kan vara både gulligt och roligt. Köp två kaffekoppar med någon gullig text på, eller två likadana kaffekoppar av ett finare märke om du vill ha något seriöst.

4. Kaffemaskin

Kaffemaskin

Med en kaffemaskin får både din partner och du en riktig god kaffekopp på morgonen genom endast ett knapptryck. En riktigt härlig present som ni båda kan njuta av, så länge ni dricker kaffe förstås. Kombinera gärna med två fina kaffekoppar.

5. Bestickset

Bestick

Idag bor de flesta förvisso redan ihop när de väl förlovar sig. Men att köpa något till deras gemensamma hem kan ändå vara en fin förlovningspresent. En uppsättning fina bestick?

6. Ljusstake

Liljan ljusstake

Något fint till hemmet brukar uppskattas av de flesta. En ljusstake eller en ljuslykta blir både en fin inredningsdetalj och praktisk i höst- och vintermörkret.

7. Morgonrockar

Morgonrock

Ett par matchande morgonrockar i lyxig kvalitet kommer med all sannolikhet att uppskattas av paret. Gör presenten mer personlig genom att brodera dit deras namn på morgonrocken.

8. Sällskapsspel

sällskapsspel

Ett par som är nyförlovat tycker troligen om att spendera mycket tid med varandra. Ett sällskapsspel kan därför vara en kul present. Kanske ett spel om att lära känna varandra mer?

9. Digital fotoram

Digital fotoram

Vill du ge en mycket personlig present kan du köpa en digital fotoram och göra ett bildspel på parets liv tillsammans än så länge. De själva kan sedan uppdatera bilderna när de får nya.

Vad kan man ge i förlovningspresent?

Det kan vara svårt att hitta en förlovningspresent som känns lagom i storleken att ge. Vanligtvis är den mindre än något du skulle ge i bröllopspresent, men självklart vill man inte att presenten ska kännas alltför liten och meningslös. Det som är bra att tänka på är att en förlovningspresent till par brukar vara något som båda har glädje av. Man ger alltså en present till dem båda, och inte en till bruden och en till brudgummen.

En säker present som sällan går fel är något till deras gemensamma hem. Det kan vara något snyggt till köket, en inredningsdetalj eller liknande. Vad som är brukligt att ge beror också lite på vad du har för relation till paret som har förlovat sig.

Förlovningspresent från föräldrar

När föräldrar vill ge en bröllopspresent är det inte helt ovanligt att de vill hjälpa till ekonomiskt till bröllopet. Men idag är en förlovning inte en garanti för att ett bröllop kommer att ske inom den närmsta tiden. Du som förälder kan om du vill fråga paret hur de vill göra. Samtidigt vill de flesta föräldrarna inte pusha för hårt gällande bröllop.

Vill ni föräldrar inte ge ekonomiskt stöd till ett bröllop kan ni ta med dem ut på ett lyxigare restaurang besök eller liknande. Många tycker att det känns kul att fira förlovningen med sina föräldrar och svärföräldrar.

Förlovningspresent till kompis

När din kompis har förlovat sig så kan det vara svårt att veta vad som är en passande present. Vanligtvis är det endast de absolut närmsta vännerna som brukar ge en förlovningspresent. Men självklart kan även du som inte är lika nära paret ge en present om du önskar. Då kan du exempelvis skicka ett blombud eller liknande med dina lyckoönskningar på ett kort.

Men är du en mycket nära vän eller ett syskon kanske du vill ge bort en present. Du kan ge bort något av de föremålen vi har tipsar om högre upp i artikeln men du kan också ge paret en gemensam upplevelse. Upplevelser du kan ge som förlovningspresent till par är exempelvis:

 • Presentkort på SPA
 • Hotellövernattning
 • Restaurangbesök

Ge bort en upplevelse via upplevelse.com

Brukar man ge förlovningspresent?

Du kanske undrar om man måste ge en förlovningspresent, eftersom det inte är något som tidigare har varit tradition i Sverige. Självklart är det inget måste att ge en present, det är det aldrig. Men många som står paret nära tycker faktiskt att det är kul att ge en present, för att fira deras förlovning.

I en del kulturer är det vanligt att arrangera en stor fest när ett par har förlovat sig. Om du är bjuden på en förlovningsfest bör du absolut ha med dig en förlovningspresent.

Vem ger en förlovningspresent?

Det är inte vanligt att bekanta och avlägsna släktingar ger en förlovningspresent. Utan vanligtvis är det endast den närmaste familjen och de närmsta kompisarna som brukar ge en present. Eftersom det här är en relativt ny tradition i Sverige finns det inte vett och etikett för förlovningspresent på samma sätt som för bröllopspresent exempelvis. Men det finns inget krav på att du ska ge en förlovningspresent bara för att du ska bli bjuden på bröllopet eller liknande.

Förlovningspresent till din partner

Även om det inte är helt vanligt så är det faktiskt en del som väljer att köpa en förlovningspresent till sin partner. Förlovningsringarna är förvisso redan en present, men många tycker det är kul att köpa något ytterligare. Det behöver inte alls vara något stort, utan mer en present som är en kärleksförklaring.

Förlovningspresent till henne:

 • Handväska
 • Parfym
 • Halsband
 • Eleganta underkläder

Förlovningspresent till honom:

 • Armbandsur
 • Snygg tröja
 • Ett armband
 • TV-spel

Ni kan också välja att unna er själv något tillsammans, så som en weekendresa, besök på ett SPA eller en middag på en lite lyxigare restaurang.